Kan en 2500 år gammel historie lære oss noe om videoinnhold på Facebook?  

 

Phidippides

La meg starte med en historie. For over 2500 år siden ble den greske soldaten Pheidippides beordret av sin overordnede til å løpe fra Marathon til Aten for å kunngjøre at perserne hadde blitt beseiret i slaget ved Marathon. Vi snakker om en tur på vanvittige 42 kilometer og 195 meter. Ringer det noen bjeller? Da soldaten andpusten og utmattet snublet inn på torget i byen, skrek han ut: ”Vi har seiret!”. Dessverre falt han om noen sekunder senere og døde.

Hva har dette med Facebook og videoinnhold å gjøre, tenker du sikkert nå. Jo, det understreker et helt sentralt poeng som jeg mener er overførbart til dagens situasjon på sosiale medier; Pheidippides kommuniserte det viktigste først. Budskapet kom frem til målgruppen. Raskt og effektivt. Ikke noe dilldall. Mission completed.

For at din merkevare skal lykkes med videoinnhold på Facebook og Instagram, er du nødt til å tenke i samme baner. Grip målgruppen fra første sekund. Du har ingen tid å miste – for undersøkelser viser at forbrukeren må trollbindes i løpet av 2,5 sekunder på desktop og 1,7 sekunder på mobil for at de ikke skal scrolle videre i nyhetsfeeden. Ha en tydelig avsenderidentitet i introduksjonen, vær interessant og få frem budskapet tidlig. Gjør deg fortjent til brukerens oppmerksomhet.

”On-the-go” vs. “On-the-couch”

Brukeratferd er en vesentlig faktor å kartlegge før man skal produsere og distribuere videoinnhold på Facebook og Instagram. Hvordan konsumerer brukerne innholdet? I hvilken kontekst befinner de seg i? Og i hva slags modus?

I dag vet vi at mobile enheter står for over 80% av Facebook-bruken i Norge. Smarttelefonen er alltid i umiddelbar nærhet og stort sett alltid tilkoblet nett. Vi sjekker den ofte. Flere ganger i timen. På bussen, i lunsjpausen, på butikken og under treningsøkten. Korte brukersesjoner når vi er på farta. Facebook kaller dette for ”on-the-go”. Undersøkelser viser at denne brukeratferden står for over 2/3 av all videokonsum globalt.

Dette må merkevarer ta i betraktning når de skal produsere og distribuere videoinnhold. I slike situasjoner passer det kanskje best å treffe målgruppen med korte snutter mellom 3-8 sekunder med enkle og klare budskap, eller andre lettfordøyelige formater som cinemagraph, GIF, karusell og collections.

Samtidig vet vi at brukeratferden er annerledes på kveldstid. Da er man mest sannsynlig i et avslappet modus (”on-the-couch”) og dermed mer mottakelig for lengre videoinnhold og mer komplekse budskap – eksempelvis formater som Canvas og Instream. Basert på innsikt om målgruppens atferd, og hvordan de konsumerer innhold, kan merkevarer sette opp strategier der man tidsstyrer korte og lange videoer på forskjellige tidspunkt i løpet av dagen.

Ikke la lyden være et bærende element

Video i Facebook- og Instagram-feeden spilles av automatisk uten lyd – med mindre man aktiverer den. Undersøkelser viser at omlag 80-85% av alle videoer spilles av uten lyd. Dette poengterer viktigheten av at det visuelle evner å formidle budskapet alene, og at man bør tekste videoen dersom det er dialog eller voice over. Ta en titt på Facebook-sidene til norske nettaviser som eksempelvis VG, NRK og Aftenposten. De har løst dette på en glimrende måte. Dersom forbrukeren faktisk gidder å sette på lyden, må dette være et element som tilfører videoen noe ekstra.

Facebook snakker også om betydningen av å ramme eller fremheve (framing) vesentlige deler av videoen for å tydeliggjøre budskapet. For en sportsbutikk som kjører en produktfilm med supergode tilbud på løpesko, kan det være passende å zoome inn eller animere prisen eller produktet for å fremheve dette. Framing handler også om å utnytte mulighetsrommet innenfor hvert format, som for mobil er vertikale størrelser (4:5 og 9:16) som dekker mer av skjermen enn den horisontale kino- og TV-standarden 16:9.

Tenk på Pheidippides

Neste gang du skal produsere og distribuere videoinnhold til Facebook eller Instagram vil jeg at du skal tenke på historien om Pheidippides – som sa det han måtte si i løpet av 1 sekund. Klarer du å formidle budskapet ditt raskt og effektivt? Evner filmen å fange brukerens oppmerksomhet i løpet av 1-3 sekunder? Kommer hovedbudskapet godt nok frem uten lyd? Klarer lyden likevel å tilføre noe ekstra om den blir slått på? Og utnytter videoen det mobile formatet til det fulle?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s